kweek
Kweken van Kanaries (postuurkanarie(glosters).
Huisvesting:
Wij houden de vogels in 2 verschillende ruimtes. Voor en na het broedseizoen gaan de vogels zoveelmogelijk in de vlucht. De jongen die wij kweken gaan nadat ze oud genoeg zijn ook de vlucht in.
De vluchten die wij hebben zijn ong 1m hoog 50cm diep en 1.5m breed. Hier zijn diversen zitjes en stokken geplaatst.
Bijvoorkeur houden wij de jongen en ouderdieren gescheiden dit ivm tentoonstellingen en selectie later.
De kweekkooien die wij gebruiken zijn 40d x 40h x 50b en van meubelplaat gemaakt. Er zitten 2 houten stokken over de gehele diepte van de kooi in en er is mogelijkheid om aan beide zijde van de kooi een nestbakje te hangen. De voorkant is een tralievoorfrontje.
De voerbakjes en drinkflesjes zijn bij ons beide van plastic. Dit is namelijk altijd goed schoon te houden.
De ruimte waar deze kooien staan is bij ons een tuinhuis dat altijd geventileerd is en er bevind zich hier geen verwarming.
De vogels zijn normaal gesproken winterhard.
In de zomer houden we de deur open omdat het hier erg warm kan worden en plaatsen we een hordeur.
Voeding:
Buiten kweekseizoen:
Kanariezaad ( 1 koffie schepje is voldoende voor 2 vogels per dag)
Wij voeren postuur mengeling van het merk bayer en bevalt goed. Het zaad wordt elke dag ververst en de resten van de dag ervoor bewaard en 1 keer per week uit geblazen en hergebruikt.
Tot dat de vogels door de rui heen zijn krijgen ze dagelijks eivoer wat is verrijkt met een extra hard gekookt ei en licht vochtig is gemaakt. Wij voeren wovo eivoer.
Na de rui krijgen ze dit om de 2 of 3 dagen. Hier ook een koffie schepje per 2 vogels.
In de vluchten zetten we gewoon 1 bakje met wat eivoer.
Vogelgrit is bij ons altijd in de kooi. Er hangt 1 klein bakje wat altijd is gevuld.
Verder hangt er altijd sepia in de broedkooien.
Tijdens het kweekseizoen:
Het kanariezaad wordt in hoeveelheid niet aangepast zolang er bij de ouder dieren geen jongen zijn. Als dit wel het geval is wordt dit natuurlijk opgevoerd nagelang de jongen groeien en aantal.
Eivoer word nu dagelijks verstrekt en ook met evt jongen opgevoerd in hoeveelheid en verstrekt in aparte bak die op de bodem van de broed kooi staat. Dit makkelijker voor de jongen te vinden. Dit wordt dagelijks ververst en het oude wordt weggegooid.
Kiemzaad geven wij tijdens de broedperiode de dag voor dat de jongen moeten uitkomen tot de jongen van de ouderdieren af gaan.
Dan wordt er wel bij de jongen in de vluchten elke dag een bak met kiemzaad aangeboden.
Het maken kan op diverse manieren:
Je neemt een bak (bijvoorkeur een bak met deksel) ter grootte van een ijsbak en doe deze half vol met turf of potgrond. Dan voeg je per koppel vogels met jong 2 koffieschepjes met zaad aan toe. Dit meng je en maakt het vochtig (niet drijfnat) en plaats dit op een warme plaats. Dan is het goed na ong een dag en zijn de zaden als het goed is net opengesprongen. Wij geven dit ook in een aparte bak op de grond van de kooi.
Dan is er nog een manier die veel werk geeft.
Je doet de hoeveelheid zaad in een bak en vult deze dan met water tot het net onderstaat.
Als het dan gekiemd is moet je dit diverse keren spoelen met water om afvalstoffen te verwijderen en dan kan je het pas geven.
Dan nog groenvoer Dit is niet een noodzakelijk iets maar geeft wel afwisselling en is wel goed voor de vogels. Wij geven als het voorhanden is vogelmuur en paarde bloemen die uitgebloeid zijn en nog wel dicht zitten.
Selectie:
De selectie kan je pas doen als je weet wat voor soort je gaat houden. Ik zal wat dingen vertellen over de glosters die wij houden.
De standaardeisen van deze vogel zijn;
Lengte 11.5 cm
Kopje rond en breed
Kop gaat zonder insnoering van de nek over in de romp
De rug mag niet invallen
Kleine pootjes en snavel
Staartje smal en kort
De buik staart lijn moet vloeiend en rond zijn
Bevedering moet strak en glad zijn
Bij een kuif moet de kuif rond zijn met een duidelijk middelpunt en moet overhangen tot net boven de snavel. De ogen moeten net zichtbaar zijn.
Hieronder een foto hoe ze er uit moeten zien.
gladkop kuif
Kleur is bij dit ras niet van belang. Er zijn vele kleuren die gekweekt worden zoals groen, bruin, agaat, bonten, blauw, intensief en ga zo maar door. Dit ras is er eigenlijk in alle kleuren.
Wat men wel in de gaten moet houden is dat je niet blauw x blauw, bruin x bruin, int x int en kuif x kuif.
Dit omdat je dan geen of jongen krijgt die de vereiste eisen niet of minder hebben.
Verder moet je in de gaten houden dat je geen broer x zus gaat kweken, Vader x dochter of moeder x zoon is geen probleem.
De Kweek:
Wij beginnen met het kweekseizoen ongeveer eind januari. Dan gaan we de mannen in een iets lichtere omgeving zetten en de poppen donkerdere. Dit doen we door de poppen in de vlucht te laten en de mannen boven in de broedkooien te zetten. Dan voeren we de verlichting op naar minimaal 14 uur. Dit kan men trapsgewijs doen of in 1 keer. Ik doe dit meestal in 2 keer. Dan na ongeveer 1 a 2 weken zal je merken dat de mannen erg fel aan het zingen zijn.
Dan zijn er 2 mogelijke manieren van kweken:
Koppelsgewijs:
Dan is nu de mogelijkheid om de poppen bij de mannen te plaatsen en hang je er een nestbakje en nestmateriaal bij.
Mannen voor meerdere poppen:
Als je deze mogelijkheid gaat hanteren moet je de poppen apart gaan zetten en die geef je dan een nestbakje en materiaal. Als de pop dan een nest heeft gebouwd pak je de man van jou keuze en plaatst deze er bij. Negen van de tien keer zal je zien dat hij binnen een paar minuten treed. Je kan hem er dan bij laten zitten tot evt. het eerste ei gelegd word maar je kan hem er ook afhalen en de volgende dag weer even er bij doen.
Dan verder voor beide vormen.
Als de pop gaat leggen rapen we de eieren en plaatsen we er een kunstei. Na 4/5 dagen leggen we de eieren terug en gaat de pop broeden. Na 5/6 dagen kan men met een schouwlamp de eieren controleren of ze bevrucht zijn. Mocht je zeker er van zijn dat ze onbevrucht zijn kan je alles weghalen en begin je na ongeveer een week opnieuw. Als ze bevrucht zijn komen ze normaalgesproken na 13/14 dagen uit. De dag voor het uitkomen voeren we al kiemzaad en natuurlijk eivoer. Dit blijven we voeren tot ze van de pop gaan, en wordt evt aangevuld met groenvoer.
Als de jongen dan ongeveer 5/6 dagen oud zijn kunnen we ze ringen met ringen van ringmaat 2.9.
Na ongeveer 27 dagen zijn de jongen groot genoeg en kan men ze van de pop halen en geven we de pop 1 week rust en dan mag ze opnieuw beginnen.
De pop laten we meestal 2 of 3 rondjes doen.
Als het seizoen er op zit worden de vogels geënt en dan gaat het licht er af en kunnen ze gaan ruien en uitgezocht worden voor de tentoonstellingen.
Tentoonstellingen
Het tentoonstelling klaarmaken en uitzoeken gebeurt in de periode september en oktober.
De vogels worden dan geselecteerd op de eerder genoemde standaardeisen en natuurlijk op het gedrag.
De MOOIE kuiven gaan we apart of met 2 stuks opkooien en gladkoppen kunnen in de vlucht of met meerdere opgekooid worden.
De vogels worden nu ook af en toe in een TT kooi geplaatst om rustig en vertrouwt te raken aan een klein kooitje. Dit is omdat ze er op de TT soms 1 week er in zitten en dan moet de vogel wel mooi en onbeschadigd blijven want als het een mooie is moet hij naar meerdere tt’s.
Als deze vogels terug komen moet je er voor zorgen dat de ruimte niet te koud of tochtig is want vaak is het zo dat de vogels op een TT warm en met veel licht zitten en dit kan een gevolg geven van het in de rui vallen van de vogel. Men zegt dat dit te voorkomen is door 3 dagen een stukje ui in het water te doen!
De soorten die op een TT gevraagd worden zijn kuiven en gladkoppen.
Deze spelen in 2 aparte groepen.
Ik hoop zo een beetje wat verteld te hebben en als er vragen zijn hoor ik het wel.
Groeten Frans Eikelenboom
Maak jouw eigen website met JouwWeb